Het laatste nieuws
> Zelf kapitaal opzij zetten voor een goed pensioen

Ondernemers moeten niet vergeten stil te staan bij een goed pensioen. Kan het uit om netto geld opzij te zetten als pensioenopbouw?


Ga terug naar het artikeloverzicht

Sinds vorig jaar wordt het opbouwen van een pensioen in eigen beheer fiscaal niet meer ondersteund. Wat zijn de alternatieven? Zelf een kapitaal opbouwen?

Voor ondernemers is de eerste prioriteit het bedrijf. De onderneming moet groeien en succesvol zijn. Het gevaar is dat je als ondernemer jezelf vergeet. In kleine stapjes komt de pensionering dichterbij. Daar heb je vermogen voor nodig. In eigen beheer een pensioen opbouwen kan niet meer, maar er zijn meer manieren om een goed verzorgde oudedag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geld reserveren van het netto inkomen of je spaart van jouw bruto inkomen. Beide opties hebben voordelen en nadelen.

Een vermogen vormen met netto inkomen

Je kunt een spaarkapitaal opbouwen in de vorm van een spaarkapitaal of een belegd vermogen. Op deze manier houd je zelf de macht over het vermogen. Als het even anders loopt, kun je het geld toch besteden aan andere doeleinden. De flexibiliteit is het grootste voordeel, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van vermogensvorming. Over het vermogen op 1 januari moet je afrekenen met de Belastingdienst. Er geldt een vrijstelling van 30.000 euro per belastingplichtige, over het meerdere betaal je een bepaald percentage. Over een bedrag tot 70.800 euro boven de vrijstelling betaal je een heffing van 0,6 procent. Bezit je een groter vermogen? Dan kan de heffing oplopen tot zelfs 1,61 procent.

Een kapitaal opbouwen in de vorm van lijfrente

Je kunt ook optimaal gebruik maken van de fiscale mogelijkheden in de vorm van lijfrente. Je bouwt nu een vermogen op waarmee je op jouw pensioendatum een periodieke uitkering kunt aankopen. Jaarlijks kun je een bedrag toevoegen aan het lijfrentekapitaal. De hoogte van de maximale storting is onder andere afhankelijk van jouw inkomen en wat je verder aan pensioen opbouwt in het betreffende jaar. De storting kun je aftrekken van het inkomen. De uitkeringen na jouw pensioendatum worden juist weer belast. Het fiscaal voordeel behaal je door de gestorte inleg nu af te trekken tegen een tarief van 51,95 procent. Na jouw pensionering zakt jouw inkomen en kom je waarschijnlijk in een lagere belastingschijf terecht. Hierdoor reken je een lager percentage af met de Belastingdienst.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om een goed pensioen op te bouwen? Wij willen jou hier graag bij helpen. Buiten het sparen van netto kapitaal en lijfrente zijn er namelijk nog meer manieren om aan jouw pensioen te werken. Welke vorm het beste bij jou past kunnen we samen bepalen.